vrijdag 25 november 2011

Playable structures


Veel constructies/monumenten zijn niet specifiek ontworpen om op te spelen maar lokken dat wel uit.




Het monument voor de holocaustslachtoffers in Berlijn is ontworpen door Eisenman. Het monument bestaat uit 2.711 sobere stenen die volgens een golvend patroon gerangschikt staan. De ontwerper wilde hierdoor een gevoel van desorientatie creëren. Juist daardoor wordt dit een 'speelbare' plaats.  




Wavefield van Maya Lin



Structuur bij Blanton museum.


Richard Dattner's playcubes.


The haye playground in Southwark


Parklife Londen


Installatie van Angela Ciotti.



donderdag 24 november 2011

Doelgroep

Mijn doelgroep zijn kinderen van rond de 8 tot 10 jaar oud. Kinderen van die leeftijd zijn al sociaal ontwikkeld genoeg om samen met leeftijdsgenootjes competitiespelletjes te spelen. Ze zijn  nog steeds zeer nieuwsgierig en hebben een immense fantasie. Kinderen van 8 jaar zijn motorisch al ver ontwikkeld zowel qua grove als fijne motoriek. Ze hebben wel niet zo'n lange aandachtsspanne (weet ik uit ervaring van op kamp). Kids van die leeftijd houden ervan om zelf dingen te bouwen en daarvoor beloond te worden.

Analyse omgeving



Mijn locatie is een stuk strand net over de grens van Bredene en Oostende. Het strand is van een drukke weg gescheiden door de duinen. Er is nog een stukje zeedijk maar helemaal niet zo druk als op andere plaatsen.

Op het strand vind je verschillende elementen: de duinen, zacht zand, hard zand, golfbrekers, de dijk, de branding,.. Ze zijn niet allemaal even geschikt om mee te werken. De golfbrekers bijvoorbeeld zijn glad en zeer hard en dus niet valveilig. Hard zand net hetzelfde. De duinen langs de belgische kust zijn beschermd en beperkt toegankelijk. Ze zijn afgesloten met prikkeldraad, helaas!
Ik zal dus waarschijnlijk werken rond zacht zand (eventueel samen met de dijk) of de branding (het verschil tussen eb en vloed)






 Stakeholders (zomer)

  • jonge gezinnen
  • gepensioneerden
  • jongeren
  • redders
  • surfers (in nabij gelegen zone)
  • wandelaars
Stakeholders (andere seizoenen)
  • vooral mensen met honden
  • montainbikers
  • wandelaars
  • gezinnen met kleine kindjes




zaterdag 19 november 2011

Speelbeelden

Dit project stond deze zomer in Oostende, voor kids@Oostende. Speelbeelden door Paul Edens.
Een hele simpele constructie die voor heeeeel veel plezier zorgde!


Strand speeltuigen

Ik heb gezocht naar bestaande speelpleintjes op het strand. Hierbij viel vooral op dat de speeltuigen niet geïntegreerd en aangepast zijn aan de omgeving.



Wel een hele toffe:


In België staan er weinig speeltuigen op het strand of de duinen. De enige die ik al gezien heb zijn de glijbaantjes in Blankenberge.

Zeer inspirerende site!



Locatie

Het strand is een interessante context: in de zomer heel veel volk, in de winter minder. De afwisseling tussen eb en vloed. Een gigantische zandbak.
Kinderen houden van nature van het strand, een plaats waar ze vrij kunnen spelen, graven, zwemmen,...
Speeltoestellen op het strand zouden een meerwaarde kunnen zijn in alle seizoenen: in de herfst, lente en winter is het meestal te koud om in zwembroek putten te graven of om in de zee te spelen. De speeltoestellen zouden dan een leuke afwisseling zijn bij een strandwandeling.
In de zomer kan het een aanvulling zijn op de 'klassieke' strandactiviteiten.

Het strand is een publieke plaats dus iedereen kan in feite op het speeltoestel. 's Avonds zitten er veel jongeren op het strand, het toestel moet daar ook aan aangepast zijn. Het moet ook vandalisme bestendig zijn.
Zeewater en zand veroorzaken veel corrosie, het toestel moet dus corrosiebestendig zijn. Het moet ook in alle weersomstandigheden buiten kunnen blijven staan.




IPS: opdrachtstelling

In opdracht van IPS ontwerpen we een outdoor playground. IPS is een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van grote kunststofvoorwerpen. Nu zijn dat vooral material handeling products (palletten, containers,...). Het product wordt gemaakt uit PET door spuitgieten.
We vertrekken vanuit de observatie van een specifieke locatie om te komen tot een speeltoestel. Dit speeltoestel moet geïntegreerd zijn in de omgeving. Nadruk ligt op vormgeving, product identity (doelgroep aanspreken), assemblage & productie.


http://www.ips-belgium.com/

donderdag 3 november 2011

Voorstelling project





Prototype


Mijn finaal concept is een dubbelwandige meeneemdoos. In het binnenste bakje zit de lasagne. Het buitenste dient als bescherming tijdens het vervoeren en als isolatie (door de luchtlaag tussen het binnenste en buitenste bakje) bij het serveren. Het buitenste bakje en deksel worden aan elkaar bevestigd met een zippersysteem zodat het pakje in 1 beweging open te maken is. Het binnenste en buitenste bakje zijn aan elkaar bevestigd met een klikverbinding, zoals die soms gebruikt wordt bij deksels van doosjes waarin champignons zitten. De gebruiker pakt het binnenste bakje eruit en steekt het in de oven of microgolf. Als het opgewarmd is kunnen de bakjes weer aan elkaar bevestigd worden zodat de lasagne niet zo snel afkoelt. Dit is handig voor mijn persona want Marleen moet tijdens de pauze vaak spuiten geven, telefoons beantwoorden,... Zo wordt haar eten niet koud voor ze terug is. De verpakking wordt uitgevoerd in C-PET (doorzichtig) en heeft een elliptische vorm (dit was zeer moeilijk te maken in karton, waardoor ik mijn prototype rechthoekig gemaakt heb)


Onderdeel van het zippersysteem


Doosje waarop de klikverbinding van de bakjes geïnspireerd is




Dikte luchtlaagje

Ik wilde berekenen hoe dik de luchtlaag moet zijn rond tussen de bakjes om voldoende te isoleren. Dat is niet gelukt omdat ik een aantal experimenteel bepaalde constanten te kort kom. De warmteoverdrachtscoëfficient van lasagne is nog door niemand bepaald (logisch ook).
Wel heb ik een aantal waarden gevonden waaruit ik een voorspelling kan doen:

  • op de site van onderwijsvlaanderen vond ik de temperatuur om eten te verwarmen, dit is 65°. De lasagne zal dus ongeveer zo warm zijn al hij uit de oven komt
  • de warmteoverdrachtscoëfficient van stilstaande lucht (in de verpakking) is 6 W/m2*K
  • de warmtegeleidingscoëfficient van PET (gevonden onderaan deze datasheet: http://www.bik.nl/media/doc/PDF/Eigenschappen%20polycarbonaat.pdf) : 0.24 W/m*K
  • warmtegeleidingscoëfficient van lucht: 0.025 (uit cursus thermodynamica)
  • warmtegeleidingscoëfficient van aluminium: 230 W/m*K
Door de lage warmtegeleiding van 2 lagen PET en lucht in vergelijking met aluminium zal de lasagne veel langer warm blijven. Het zal wel iets langer duren om op te warmen.
Voor mijn prototype zorg ik voor een luchtlaagje van 2cm

Proefmaquette eindconcept






dinsdag 1 november 2011

Schetsen concept dubbelwandigheid






De verpakking bestaat uit 4 delen: een deksel, een sluiting (zoals bij een zipperbag), een tray waar de lasagne in zit en dan nog een bakje die de buitenkant vormt.
Nu ben ik nog aan het kijken in hoeverre het haalbaar is om de binnen en buitenverpakking los van elkaar te laten zodat de binnenkant uitneembaar is maar toch stevig zit bij transport. Hierdoor zou de lasagne sneller opwarmen en nadat de lasagne uit de oven komt kan het weer in de buitenverpakking geplaatst worden. Zo blijft de lasagne langer warm en wordt de buitenkant niet warm.