maandag 5 maart 2012

Electrolux | concept mimicry

Heel wat energie wordt verspild om voedsel naar alle delen van de wereld te transporteren. Voor het milieu zou het het best zijn als iedereen enkel lokale producten zou eten. Maar er zijn zoveel lekkere exotische fruitsoorten, groenten,...! Weinig mensen laten een mango liggen omdat die vervuilend is.

Tegelijk komt home farming (vertical farming) steeds meer op.


Als deze twee trends gecombineerd worden met de moleculaire gastronomie kunnen spectaculaire resulaten verkregen worden.

Zo zou lokaal gekweekt voedsel (van op het balkon, de tuin) 'getransformeerd' worden in exotisch eten. De technieken daarvoor worden nu al gebruikt! De gastrovac is een apparaat dat vacuum koken en impregneren mogelijk maakt. Zo kan er naar hartelust geëxperimenteerd worden met textuur en smaak.

Een voorbeeld: watermeloen wordt tonijn (te zien in de TED-talk)
De meloen gaat in de gastrovac samen met een mengsel van onderandere sojasaus,... (voor de 'tonijnsmaak') Door het vacuum krijgt het een compacte structuur en de smaak verandert door het mengsel dat toegevoegd wordt. Het 'namaken' van voedsel met ander voedsel op deze manier wordt mimicry genoemd.

Om smaken te transformeren wordt ook de miracle berry gebruikt: die maskeert de zuur-receptoren op de tong waardoor alles plots zoet smaakt, zonder suiker toe te voegen. Gezond snoepen!


Men kan dus exotische gerechten maken door enkel gebruik te maken van lokale producten. Ook nieuwe smaken en texturen kunnen gecreërd worden.
Het stimuleert der creativiteit, is goed voor het milieu en het is spectaculair om te zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten